luister, nieuws

Kicking the Habit selecteert: streamvoer van de week, oa. Fanfarlo, Dirty Three en Disappears

Kicking the Habit introduceert: streamvoer van de week! Wekelijks op de site een selectie van nieuwe releases die online te streamen zijn via de diverse sites en platformen. Daar nemen we Spotify uiteraard ook meteen in mee. Een handig overzicht voor wie het even niet bijhoudt met al het releasegeweld, of voor wie gewoon op zoek is naar wat goede nieuwe muziek.

Een van de meest intense luisterervaringen deze week komt van Warren Ellis' Dirty Three. Ellis ken je ook van samenwerkingen met Nick Cave's Bad Seeds en Grinderman, Toward the Low Sun is het eerste album van zijn band sinds Cinder uit 2005 en alleen daarom al de moeite waard om op te zetten. Ontregelende vioolklanken, freejazz drums, chaotische elektronica en stonergitaren in de eerste dertig seconden van albumopener Furnace Skies. Het zal meteen duidelijk zijn: niet voor iedereen gesneden koek, maar wel opnieuw indrukwekkend luistervoer met veelal lange stukken instrumentaal werk, vol invloeden uit folk, blues en klassiek. Ook een veelheid aan invloeden, maar van heel ander soort: Ghostory van School Of Seven Bells: synthpop, shoegaze, elektronica en dreampop vermengd in een aanstekelijke mix met poppy liedjes. De derde plaat van de New Yorkse band sinds 2008. Vooral Lafaye is een erg sterk liedje, luister hieronder.

Nogal pretentieus: "This record is a nuclear submarine falling from space. We can hardly wait for impact." Toe maar. We hebben het over nieuwe plaat Rooms Filled With Light van Fanfarlo. Een wat ander geluid van de band dan voorheen: opent de plaat nog opvallend met vooral strijkers, verder zijn akoestische gitaren veelal ingeruild voor elektrische, en heeft de band de synths en samplers ontdekt. Een 'nuclear submarine falling from space'? Oordeel zelf, prettig klinkt de plaat zeker wel. Wie benieuwd is of The Ting Tings het nog heeft, verwijzen we naar nieuwe plaat Sounds From Nowheresville. De nieuwe That's Not My Name hebben we vooralsnog niet ontdekt. Een stuk interessanter is waarschijnlijk de nieuwe Hanne Hukkelberg - goed, van andere orde dan ook natuurlijk: Featherbrain nam de excentrieke Noorse helemaal zelf op, met halsbrekende vocale uitspattingen, haar vader op een kerkorgel en op afsluiter Erik een duet met de 88-jarige klassiek geschoolde zanger Erik Vister. Erg mooi.

Daarop verder bordurend: nieuwe zelfgetitelde album van het Engelse Portico Quartet willen we ook zeker even aanraden. Jazz, rock en elektronica mengt het viertal (saxofonist, drummer, bassist en 'elektronicamanipulator'). Invloeden van Bon Iver tot Flying Lotus en Steve Reich noemt de band zelf. En inderdaad; hier en daar sijpelen ze er allemaal wel doorheen. Verder op de experimentele toer: Demdike Stare's nieuwe dubbellaar Elemental. De jagers op oud en zeldzaam vinyl - cult horrorsoundtracks, Perzische funk, psychpop, zegt u het maar - zijn typische verzamelaars. Deze release stelden ze samen van gevonden geluiden, flink bewerkt door de twee tijdens en tussen het vele touren na de vorige releases. 'A two-hour trip through dark, post-industrial terrain.' Luister hieronder. Wat je dan misschien ook wel ligt: de soundtrack bij Another Happy Day van de IJslandse componist Ólufar Arnalds. Minimalistische, verstilde muziek met field recordings om bij weg te dromen.

Liever wat steviger werk? Vier de release van nieuwe album Hoera van Nederlands psychedelische rockers Shaking Godspeed. Een verzameling energieke en stevige beukende bluesrockers, dat is het album. Gegarandeerd om je een goed humeur te bezorgen. Duisterder maar vaak evengoed doorbeukend is nieuwe plaat Pre Language van Disappears, postpunk met een lekker net wat smerig geluid. Nu met drummer Steve Shelley in de gelederen en ook nog eens opgenomen in de studio van Sonic Youth. Als laatste nog een Nederlandse act die het verdient gehoord te worden: Minco Eggerman's (ook at the close of every day en The Spirit That Guides Us) eigen project ME. Over eerste nummer All the Time waren we al enthousiast, zijn vijfde plaat Reservoirs kun je nu helemaal beluisteren. Een zorgvuldig geproduceerde en uitgewerkte plaat die zijn meer filmische werk als uitgangspunt neemt. Veel luisterplezier!

Het overzicht van deze week:
Dirty Three - Toward the Low Sun
School Of Seven Bells - Ghostory, hierboven
Fanfarlo - Rooms Filled With Light
The Ting Tings - Sounds From Nowheresville
Hanne Hukkelberg - Featherbrain
Portico Quartet - Portico Quartet
Demdike Stare - Elemental, hierboven
Ólufar Arnalds - Another Happy Day
Shaking Godspeed - Hoera
Disappears - Pre Language
ME - Reservoirscomments powered by Disqus