opinie

Klikvoer voor het weekend: Phalaenopsis amabilis, toverballen en 3fm

Peter, Zondag 19 12 2010, 11:00

Sneeuw! Alsof er afgelopen week niets anders bestond in de wereld. Het natuurverschijnsel dat de jongens van de mannen onderscheid. De Jeugd van tegenwoordig, die boyband, behoren duidelijk tot de eerste categorie door een uitverkocht optreden in Zwolle af te zeggen wegens, inderdaad, sneeuw. Die zijn duidelijk niks gewend. 

Keith Richards zou het witte poeder in een neusgat kunnen wegwerken en het strooizouttekort daarmee in één snuif tot een futiliteit gemaakt hebben. Van Richards verscheen "Life", een autobiografie. Daar kan meteen een paragraafje bij in de herdruk. Naar het schijnt vermoordde hij namelijk een zeldzame orchidee, die niet tegen zijn sigarettenrook bestand was. Als je daar al niet eens tegen kan...  Muziekmaatje Mick Jagger vindt het boek overigens maar saai en zegt verder dat Keith Richards het boek alleen voor het geld uitgeeft. Duh!

Wie ook afzegde was Don van Vliet. Hij had natuurlijk het beste excuus. Als je dood bent, kom je nergens meer. Jammer. Naast rock 'n roll doden waren er ook close calls. Jordy van Loon bijvoorbeeld, werd depressief van het feit dat hij op jonge leeftijd geen sex had. Of was het anders? Ook Badly Drawn Boy had het moeilijk, maar dan met het geluid tijdens een van zijn shows en vooral zichzelf. Na wat scheldwoorden, volgde een heus potje publieksparticipatie. Geheel op zijn Hollywoods werd dit een 'meltdown' genoemd. Tsja.

Vooruit, op naar vrolijker berichten. Over Sonic Youth bijvoorbeeld, die de hoes van een nieuwe SYR Series release onthult. "Simon Werner a Disparu" heet 'ie en is de soundtrack van de gelijknamige film. Er zit ook weer een nieuwe soloplaat van Thurston Moore in de pijplijn die geproduceerd gaat worden door Beck.

Binnen de anti-piraterijlobby viel ook genoeg te lachen deze week. De Noorse schrijfster Anne B. Ragde, die zich zorgen maakt over het feit dat ze enorme sommen geld misloopt door piraatjes (ik blijf het knap vinden dat mensen daar schijnbaar goede schattingen van kunnen maken), heeft volgens haar zoon een behoorlijke collectie onbetaalde muziek. De anti-piraterijclubs kunnen trots zijn op het feit dat kinderen nu hun ouders verraden.

Minder leuk nieuws voor diezelfde clubs is het feit dat Limewire, verwikkeld in een juridisch gevecht met platenmaatschappijen, vindt dat clubs die hen aanklagen maar eens met bewijzen moeten komen voor de schade die ze hebben opgelopen. De rechter is het met Limewire eens en vraagt om meer bewijs voor de geleden schade.

In het beloofde land met onbegrensde mogelijkheden worden muziekblogs door de overheid van het internet verwijderd. Copyright infringement, weet je wel. In dit artikel wordt beweerd dat platenmaatschappijen zelf juist vaak platen lekken. gewoon ter promotie. "Leak is now a marketing verb." Wordt tot in den treure vervolgd.

Dan maar wachten op "Spiderman", de musical van Bono. De musical is geheel in de megalomane geest van U2 de duurste Broadway productie ooit. De premiere van het stuk is echter al vier keer uitgesteld. Gedoe met geld, ongelukken. Het zit Bono allemaal niet mee.

Het is de week voor kerst en daarmee tijd voor de marketingcampagne van 3fm. Deze jaarlijks terugkerende circusact ter meerdere eer en glorie van de muziekzender levert elk jaar meer geld op dan het jaar er voor. Het is dan ook een briljant concept; mensen laten betalen voor muziek die ze anders ook gewoon door hun middelmatige strot geduwd wordt. En dat alles vanuit een glazen spaarpot waar nog meer middelmatige mensen in het openbaar doen alsof dat goede doel ze interesseert door er 50 euro in te stoppen om Bløf te mogen horen. Heel katholiek eigenlijk. Je gemoedsrust afkopen en voor de vorm nog een beetje jezelf kwellen. Serious radio. Gelukkig voor de marketingafdeling is de voorraad zielige Afrikaanse kinderen onuitputtelijk.

Tsja

Inderdaad, ik ben cynisch maar zo'n actie is dat ook. Er wordt een pot geld richting goed doel geflikkerd en op naar het volgende. Volgende week is Nederland weer vergeten waar het ook alweer over ging en vraagt nog maar eens een liedje van Lady Gaga aan. 

Zo, dat lucht op. Mooi geweest. Ik maak nog maar eens een wandeling door de sneeuw. Met als soundtrack bijvoorbeeld Robert Fripp's Soundscapes of dit concert met iPads als muziekinstrumenten. Misschien niet zo mooi maar wel knap gedaan. Na de wandeling ga ik gezellig kleuren onder de kerstboom in het Heavy Metal Fun Time Activity Book.

, , , , , , , , , , , ,

Momentje, de reacties worden opgehaald...

Reageer
Je reageert op ..
Van
Inhoud